Sezamová rýže a salátek s pomelem

Sezamová rýže a salátek s pomelem

Pokud patříte mezi jedince, kteří nemají rádi saláty, změníte názor. A pokud naopak saláty zbožňujete, i tak vás tahle pomelová bomba překvapí.

Nechci přehánět, ale tohle je opravdu ten nejlepší salát, který jsem kdy měla. Pomelo je totiž skvělá skvělá surovina, která má komplexní chuť. Je lehce kyselé, nahořklé i sladké zároveň. Stačí pak už jen přidat slanou složku, tuk něco křupavého a máte parádu.

Díky němu je tenhle salátek neuvěřitelně šťavnatý, lehce nasládlý, lehce nahořklý, prostě fantazie. Pomelo ve spojení s mátou, koriandrem a slanou hlívou vám vytvoří ohňostroj v puse.

Nejlepší kombinace je se smaženou sezamovou rýží a uzeným tofu.

Ingredience:

  • 200 g pomela

  • 1 mrkev

  • 1 kulatá bílá ředkev

  • 100 g hlívy ústřičné

  • máta a koriandr

  • chili paprička (používám cayenne)

  • pražené buráky

  • sezamový olej

  • citron

  • tamari omáčka

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • sůl

Sezamová rýže:

  • rýže basmati

  • sezamový olej (vybírejte z praženého sezamu ne za studena lisovaný)

  • sezamová semínka

  • tamari omáčka (nebo jakákoliv jiná sojová omáčka)

  • sůl a pepř

  • uzené tofu

Pomelo je tady hlavní hrdina, takže si dávejte záležet na výběru. Nejlepší jsou velká zelená šťavnatá pomela, která například koupíte v Sapě nebo na jiných asijských tržištích. Dobrá pomela jsou občas k dostání v Delmartu. Jinak samozřejmě můžete použít jakékoliv pomelo ze supermarketu, vybírejte ta, která jsou těžká, většinou je to indikátor toho, že je v pomelu hodně šťávy.



Důležité poznámky:

1) Použijte přírodně fermentovanou sójovou omáčku, vyhněte se těm s dochucovadly. Většinou to poznáte tak, že je na obalu napsané “naturally brewed” nebo v ingrediencích najdete fermentační činidlo. Taky tam nejsou žádné glutamáty. Nejlepší jsou shoyu nebo tamari, kterou zakoupíte v bio obchodech nebo bio sekcích v Albertu nebo Tescu.

2) Vždy použijte vychladlu rýži, když ji chcete smažit. Ideálně tu, která přes noc ležela v lednici. Veškerá voda se z ní přes noc odpařila a díky tomu nebude rýže blemcavá a nevznikne vám kaše. Jinak stačí nechat odležet 3 hodiny. Pokud opravdu nemáte čas a máte ještě horkou rýži, smažte ji ze začátku bez kapky oleje na suché pánvi. Tímhle ji zbavíte přebytečné vody a taky zabráníte kašovité konzistenci.

 

Postup:

Nejdřív si “naložíme” mrkev a ředkev. Mrkev i ředkev nakrájejte na tenké nudličky do jedné mísy. Přidejte jednu lžičku soli, jednu lžíci třtinového cukru a jeden celý citron. Salát hezky promačkejte v ruce a nechte odležet. Vždy vše ochutnávejte. Salát by měl být kyselý a lehce nasládlý. Tímto postupem zbavíme ředkev i mrkev syrovosti, zelenina se krásně dochutí a změkne.

Pečená hlíva:

Narthejte rukama hlívu na tenké proužky a opečte dozlatova na pánvi. Nemíchejte hlívu, aby se vám nezačala dusit. Chcete ji mít pěkně křupavou, takže ji nechte hezky opékat na pánvi a občas ji jen otočte. Buďte štědří s olejem, aby se vám nespálila. Pečte zhruba 10 minut na vysokém ohni. Pak ji nechte okapat na ubrousku.

Přeneste do misky, přidejte jednu lžíci tamari omáčky, pár kapek citronu a pár kapek sezamového oleje. Nechte úplně vychladnout.

Pomelo:

Pomelo natrhejte na malé kousky, rukama, nikoliv nožem. Nechcete přebytečnou vodu v salátu. Mrkev i daikon zbavte přebytečné vody, přidejte k nim pomelo a hlívu. Přidejte posekaný koriandr a mátu, pár kapek citronu, sezamový olej, sůl a pepř dle chuti. Na závěr přidejte pražené buráky a pár plátků chili.

Sezamová rýže:

Na pánvi s olejem osmažte rýži. Pokud máte vychladlou rýži, hezky ji rozbijte vařečkou, aby jste neměli hrudky. Osolte a přidejte sezamová semínka. Na závěr zakápněte sezamovým olejem a tamari omáčkou. Uzené tofu nakrájejte na plátky a oshmahněte na pánvi dokud není křupavé.

Teď už to stačí jenom všechno dát dohromady. Přeji pěkné vychutnávání! :-)