Křupavé cuketové hranolky s parmazánovou krustou a mojito majonézou

Křupavé cuketové hranolky s parmazánovou krustou a mojito majonézou

Jeden z nejžádanějších receptů. Chtěli jste ho, tak tady je! Pokud ho ale uděláte, nezapomeňte ho se mnou sdílet.

Tyhle hranolky jsou super křupavé, pečené v troubě s olivovým olejem. Parmazánová krusta jim dodá lahodnou sýrovou chuť a v kombinaci s nasládlou majonézou je to prostě telenovela pro vaše chuťové buňky. Už jenom když to popisuju, tak se mi sbíhají sliny. Použijte je jako přílohu nebo je jezte samotné. Oproti klasickým hranolkám si na nich můžete bez výčitek ujíždět.


Jsou opravdu tak křupavé, jako kdyby byly smažené v oleji?

Ano, jsou super ultra křupavé! Chce to ale cukety pořádně obalit v krustě nadvakrát – to zn. cuketu namočit do vejce, pak do drobénky, znovu do vejce a znovu ji rozválet v drobénce. Pomožte ji tím, že rukama drobénku přitlačíte k cuketě.

Poslechněte mě a udělejte jich víc. Co nesníte, dáte do ledničky a před jídlem je stačí hodit na 4 minuty do trouby nebo horkovzdušné fritézy a zase budou hezky křupavé.

Uf, jak mám udělat majonézu?

Pokud se chcete dělat s domácí majonézou, pak ode mě máte zlatýho bludišťáka. Použijte mixér nebo klidně ruční mixér. Pokud si chcete dát workout, uděláte to i ručně metličkou. Princip majonézy tkví v zašlehávání oleje do žloutků (děláte tzv. emulzi). Dva žloutky pohltí cca 200 ml oleje (proto je to taková kalorická bomba).

Oddělte 2 žloutky od bílků. Žloutky osolte, přidejte trochu citronové šťávy, lžičku hořčice a za stálého šlehání do ní přidávejte olej (malým proudem). Většinou se používá rostlinný olej, protože olivový olej pak má lehce hořkou chuť, ale mně to třeba nevadí. Pokud máte mixér, do kterého můžete přidávat tekutinu, zatímco šlehá, pak je to hračka.

Nejčastější chyby:

  • Dávejte si pozor, aby nebyly v žloutcích zbytky bílků. Půjde vám to pak mnohem hůř.

  • Nepřilévejte olej moc rychle, musí se opravdu pomalu zašléhávat

  • Neopomeňte tekutinu (citronová šťáva nebo olej), bez toho to nepůjde

To je hrozně tučný, můžu udělat nějakou zdravější?

Můžete udělat i veganskou majonézu. Tu uděláte tak, že do sójového mléka přidáte ocet, který mléko srazí, hořčici a sůl. Stejným principem pak do něj zašléháváte olej.

Pokud nejste příznivcem majonézy, můžete použít místo toho zakysanou smetanu, ta bude taky dobře fungovat, ale dip pak bude tekutější.

 

Ingredience:

  • dvě větší cukety

  • 2 vajíčka

  • strouhanka

  • hladkolistá petržel nebo koriandr

  • čerstvá máta

  • parmazán nebo Gran moravia

 

majonéza:

  • 2 žloutky

  • cca 200 ml rostlinného oleje

  • lžička hořčice

  • trocha citronové šťávy

  • sůl a pepř

  • čerstvá máta

  • med

  • 1 limetka

  • cachaca (funguje taky kombucha nebo perlivá limonáda s příchutí máty nebo limetky)

  • jogurt nebo zakysaná smetana

 

Postup:

Z cukety si vykrojte válce o délce zhruba 6 cm. Ty pak rozkrojte na malé trojhránky. Vajíčka osoljte a rozkvrdlejte. Připravte si drobénku - do strouhany přidejte pokrájené bylinky, lehce osolte a přidejte nastrouhaný parmazán. Drobénku nepřesolte, parmazán je slaný sám o sobě. Cukety nesolte, aby nepouštěly šťávu při pečení, nebudou pak křupavé.

Cukety namočte do vajíčka, pak do drobénky, znovu do vajíčka a do drobénky. Drobénku přimáčkněte k cuketě, aby na ní co nejvíc držela. Plech vymažte olivovým olejem. Položte na něj cuketové hranolky a pokropte je štědrým množstvím olivového oleje. Klidně si pomožte mašlovačkou. Já olej dávám do spreje. Pečte při 170 C 13 minut. Každá trouba je ale jiná, takže prostě dozlatova. :-)

Na závěr hranolky osolte mořskou hrubozrnou solí nebo maldonskou solí a opepřete.

 

Majonéza:

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky osolte, přidejte lžičku hořčice, citronovou šťávu a pomalu zašléhávejte olej, dokud vám majonéza nezhoustne. Do hotové majonézy přidejte trochu jogurtu nebo zakysané smetany na odlehčení. Přidejte posekané bylinky, trochu cachaca (nebo jiné limonády) med. Přidejte limetkovou šťávu a kůru z limetky (ta dodá majonéze skvělý šmrnc a vůni). Osolte a opepřete. Tekutiny přidávejte po menším množství, ať nemáte pak moc tekutou majonézu.

Nezapomeňte, že správný kuchař ochutnává, takže se neřiďte jen slepě receptem, ale důvěřujte hlavně svým chuťovým buňkám. ;)

 

Dobrou chuť! Budu ráda, když mi pak napíšete svoje dojmy do komentářů nebo pošlete své výtvory. Teď běžte a mějte krásnej den!

 

Chili