Lepkavá rýže s mangem a slanými kešu ořechy

Lepkavá rýže s mangem a slanými kešu ořechy

Tenhle dezert známý jako Mango sticky rice rozhodně patří mezi mých top 10. Lepkavou rýži naprosto miluju a dokážu ji jíst každý den. Tahle dobrota mi připomíná domov a i putování v Thajsku, kde jsem si ho dávala snad každý den. Je jednoduchý a neskutečně lahodný. Já jsem k němu přidala ještě jednu vychytávku v podobě pražených kešu oříšků se slaným glazé, která ho posune zase o level výš.

 

Základem je dobrá rýže

Tajemství je správně uvařit rýži a hlavně mít lahodné mango. Já mám naštěstí vždycky pravidelné dodávky od Titbit s.r.o, protože tam mám jistotu, že vždy dostanu lahodné a zralé mango. Na tento dezert potřebujete lepkavou rýži (glutinuous rice), kterou koupíte v obchodech s asijský

mi potravinami nebo online. Já ji kupuju samozřejmě v Sapě. :) S normální jasmínovou rýží to prostě není ono a když do ní přidáte kokosové mléko, akorát vám z toho vznikne kašička. Lepkavá rýže má totiž několiknásobně větší množství škrobu, díky čemuž pohltí velké množství tekutiny, je krémová, ale zrnka zůstávají stále oddělená.

Kokosová omáčka je samozřejmě nezbytnou součástí. Správně by měla být sladká, ale taky výrazně slaná. Spolu s krémovou rýží a mangem je to fakt gastro porno, přátelé.

Ingredience:

  • 300 g lepkavé rýže (glutinuous rice)

  • 300 ml kokosové smetany

  • 50 ml kokosového oleje

  • 1 lžíce tapiokovoé mouky za zahuštění omáčky (lze nahradit kukuřičným škrobem)

  • 50 g cukru

  • sůl

  • zralé mango

  • kešu oříšky

  • sojová omáčka tamari

  • javorový sirup

  • pár lístečků máty

  • pražená sezamová semínka

 

Postup:

Rýži musíte namočit alespoň na 6 hodin ve vodě, několikrát ji opláchnout a pak uvařit na páře. Ideální je si vzít cedník, na ten položit pečící papír a na něm pak vařit rýži. Přidejte do hrnce opravdu velké množství vody, protože lepkavá rýže jí pohltí opravdu hodně. Před vařením rýži osolte, stačí jedna lžička soli. Vařte na páře zhruba 25 minut, dokud rýže nebude krásně měkká a nadýchaná. Rýži nyní zamíchejte dřevěnou špachtlí, abyste ji nerozmačkali na kaši. Přidejte kokosový olej. V kokosové smetaně rozpusťte cukr a polejte jí rýži. Zamíchejte všechno dohromady a nechte rýži vařit na páře ještě 10 minut.

 

Kokosová omáčka

Kokosovou smetanu oslaďte a přidejte dvě lžičky cukru. Omáčka by měla být sladko-slaná. Nechte redukovat zhruba 15 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Lžičku tapiokové mouky rozmíchejte ve vodě a pak s ní za stálého a rychlého míchání zahustěte omáčku. U kukuřičného škrobu postupujte stejně.

 

Kešu oříšky

Kešu oříšky si opečte na pánvi. V oddělené míse zamíchejte špetku sojové omáčky, javorového sirupu a trochu kokosového oleje. Směs by měla být slano-sladká. Zvyšte oheň a do rozpálené pánve s oříšky nalijte tuto směs. Tekutina by se měla vypařit a hezky nalepit na oříšky. Okamžitě stáhněte z pánve, aby se vám ořechy ani směs nespálila. Tenhle proces by měl trvat tak 10 vteřin.

 

Teď už to stačí jenom všechno dát dohromady na jeden talíř. Udělejte si bobeček z rýže, posypte ho sezamem a na něm naskládejte lahodné mango. Posypte slanými ořechy a dozdobte lístečky máty. Rýži před podáním budete muset ohřát na páře, protože při vystydnutí zvtrdne a nedá se jíst. Proto doporučuju konzumaci hned po uvaření. :-)

Užívejte! :)